zaterdag 23 februari 2013

Een oudercontact is hier vanzelfsprekend, maar is dat in andere scholen ook zo?


Als er een oudercontact op onze school wordt georganiseerd krijgt iedereen een brief met een strikte deadline om deze brief ingevuld terug te geven. Al jullie ouders gaan dan op een bepaalde avond even een leuk (of niet) praatje maken met je leerkracht over jou. Maar gaat dit op alle scholen zo vlot? Stel je voor dat je ouders geen Nederlands kunnen, zouden zij dan naar het oudercontact kunnen? Zouden zij je dan zelfs kunnen inschrijven? Veel allochtone kinderen moeten zichzelf inschrijven in een school omdat hun ouders geen Nederlands kunnen. Voor veel ouders is het dus niet vanzelfsprekend om naar een oudercontact te gaan.

Is onze school een concentratieschool, Ja of nee?


Om op deze vraag een antwoord te geven moeten jullie eerst weten wat een concentratieschool is. Een concentratieschool is een school waarin de meeste leerlingen van het buitenland komen en dus een andere huidskleur hebben. Maar het kan ook omgekeerd: een concentratieschool is ook een school met overwegend blanke leerlingen.
Wat is dan volgens jullie het antwoord op de vraag of onze school een concentratieschool is? Ja, onze school is een concentatieschool waar er vooral blanke leerlingen naar school

Is de multiculturaliteit gelijk verdeeld op onze school?

Onze school behoort tot de witte scholen, omdat dit scholen zijn waar het grootste deel van de leerlingen autochtoon is. Het tegenovergestelde hiervan zijn de zwarte scholen. Je spreekt van een zwarte school als de meerderheid (70%) van de leerlingen van niet westerse allochtone afkomstig zijn. De scholen dat hier tussen zitten noemen we gemengde scholen, dit zijn scholen waar de multiculturaliteit gelijk verdeeld is. Met andere woorden, er zijn ongeveer evenveel autochtone als allochtone leerlingen. Wat bij onze school dus niet het geval is.

Jammer genoeg kunnen sommige ouders niet met het feit leven dat multiculturaliteit bij gemengde scholen wordt uitgedragen. Dan gaan ze sneller vluchten naar een concentratieschool. Vlaanderen staat niet zo sterk op het vlak van onderwijsgelijkheid. In dit interessant artikel lees je er meer over:
http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/Onderwijs/article/detail/1426812/2012/04/21/Presenteer-je-vooral-niet-als-een-multiculturele-school.dhtml